Metoda dynamické alokace lidských zdrojů v projektovém řízení - Nedzelský, Roman; Novotný, Ota, 1971-; Skrbek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Projektové řízení je s ohledem na svoji použitelnost napříč všemi obory velice důležitou oblastí, která často stojí stále na stejných principech a postupech. Přestože se vyvinulo několik metodik a rámců, mnoho firem se snaží tyto postupy přizpůsobovat svým potřebám a vyvíjejí tak nové. Cílem této práce je navrhnout podobnou metodiku, nikoliv však pro specifickou společnost, ale v obecném měřítku. Cílem je návrh artefaktu, který by podpořil rozhodování projektového manažera při jedné z nejkritičtějších aktivit, kterou v projektovém řízení představuje návrh lidských zdrojů k jednotlivým úkolům v projektovém plánu. Jako výchozí bod slouží průzkum aktuálního stavu ve vybraných společnostech různých zaměření i velikostí, které mají problémy s projektovým řízením. Na základě výstupů z tohoto průzkumu, rešerše odborné literatury i vlastních zkušeností z mnoha konzultací v rámci zaměstnání je navržena metoda eHRAM, jejímž účelem je podpořit rozhodování projektového manažera při plánování nebo pře-plánování projektu v rámci projektového portfolia. Tato metoda vznikla obohacením projektové metodiky PMI, respektive jejích specifických částí věnovaných lidským zdrojům a jejich přiřazování na projektové úkoly na základě požadovaných zkušeností a dovedností. Metoda eHRAM využívá multi-objektový hybridní genetický algoritmus pro výběr vhodného zdroje. Výběr probíhá na základě zadaných informací jak o lidském zdroji, tak o úkolech v rámci projektu. Návrh není automaticky realizován, je vždy připraven pro projektového manažera, který s ním může dál pracovat. To je vhodné především, pokud manažer sestavuje projektový tým, který nezná. Prerekvizitou užití této metody je buď vhodná míra integrace podnikových systémů tak, aby byly všechny potřebné informace repre
Závěrečné posouzení účelnosti navržené metody je provedeno laboratorními experimenty, v nichž je využit softwarový nástroj vytvořený v programovacím jazyce C#, a následně v reálném nasazení v konkrétních společnostech.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations