Fiskální politika České republiky - Lamich, Ondřej (2019)
Tato diplomová práce se zabývá fiskální politikou České republiky. Cílem této práce je popsat fiskální politiku prováděnou mezi lety 1993 a 2017 a analyzovat její vliv na agregátní poptávku, tedy hrubý domácí produkt a inflaci. V teoretické části jsou popsány základní předpoklady, koncepty, funkce, cíle a nástroje fiskální politiky. V praktické části je podrobně popsán vývoj fiskálních opatření provedených ve sledovaném období, jejich zhodnocení a následně provedena analýza vlivu těchto opatření na agregátní poptávku pomocí standardní regresní analýzy. V závěru této práce je pak zhodnocena jejich efektivita a vhodnost v dané ekonomické situaci, včetně vyjmenování omezujících faktorů.