HR Business Partner v mezinárodní korporaci - Viterová, Kristina; Šmíd, David; Matoušková, Zdeňka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá konceptem HR business partnerství, se kterým poprvé přišel David Ulrich tím, že definoval 4 role HR business partnera – strategický partner, agent změny, bojovník za pracovníky a administrativní expert. V teoretické části práce je tento koncept představen metodou kompilace a rešerše odborné literatury. Praktická část je věnována kvalitativní analýze jednotlivých rolí HR business partnera ve společnosti Nestlé Česko s.r.o., která je provedena na základě rozhovorů s HR business partnery a konzultací s HR specialisty společnosti Nestlé Česko s.r.o. a využitím intranetu a dalších interních zdrojů společnosti. Cílem práce je popsat a analyzovat koncept HR business partnerství ve společnosti Nestlé Česko s.r.o. prostřednictvím dílčích cílů, které odpovídají jednotlivým rolím HR business partnera. Závěrem práce je porovnání Ulrichova teoretického konceptu HR business partnerství s jeho praktickým fungováním v Nestlé Česko s.r.o.
Vedoucí práce: David Šmíd
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses