Dobrovolnictví se zaměřením na dobrovolné hasiče - Roháč, Jan (2019)
Hlavním cílem této diplomové práce je zanalyzovat za pomoci kvantitativního dotazníkového šetření a metody katalogu motivace dobrovolníka (VMI), jaké jsou nejsilnější motivační faktory jedinců k vykonávání činnosti u dobrovolných hasičů v Praze. Součástí tohoto cíle je, na základě F-testu, T-testu a neparametrického testování, určit zda existují statisticky významné rozdíly v těchto motivačních faktorech mezi muži a ženami v pražských sborech. Dílčími cíli jsou též sekundární výzkum zaměřený na zkoumání vývoje počtu dobrovolných hasičů za posledních 10 let na území Prahy a ČR, s určením predikce pro rok 2019 na základě lineárního trendu. Zabývám se též určením nejčastějších bariér, spojených s výkonem dobrovolných hasičů v Praze. Výsledkem práce je, že pražské dobrovolné hasiče nejvíce k jejich činnosti motivuje hluboké altruistické přesvědčení o důležitosti pomoci druhým. Statisticky významné odchylky mezi muži a ženami byly u dvou motivačních kategorií prokázány. Výsledky této práce mohou pomoci pražským sborům pochopit motivaci svých členů.