Role risk managementu ve správě společností - Sládek, Miloš (2019)
Systém řízení rizik má v komplexu správy společností svoji klíčovou roli. Správa společností, resp. správní orgány a vrcholové vedení jsou vlastníkem a entitou, která nese plnou odpovědnost za rizika, která společnost podstupuje a za jejich efektní řízení a revizi. Správa společností musí tuto činnost nejenže všemi prostředky umožňovat, ať jde o nastavení komunikačních kanálů, anebo často zmiňované systémy odměňování, které by ideálně neměly podněcovat rizikové chování členů správních orgánů, manažerů, či v podstatě všech ostatních zaměstnanců, ale je prakticky ve všech případech odpovědná za selhání systému řízení rizik. Správné fungování správy společností je tedy ve všech ohledech pro společnosti kritické, obzvláště v kontextu rizik a jejich řízení.