Analýza uplatnění studentů a absolventů na pracovních pozicích v projektovém řízení - Zavadilová, Eva; Hrůzová, Helena, 1954-; Lev, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou uplatnění studentů a absolventů na pracovních pozicích v projektovém řízení vzhledem k očekáváním a požadavkům firem. Za tímto účelem je proveden explorativní výzkum, rozdělený do 3 částí. Rešerše pracovních pozic v projektovém řízení ukazuje, že nejčastěji poptávanou pracovní pozicí v projektovém řízení je projektový manažer. Na toto zjištění navazuje obsahová analýza 132 předmětů veřejných vysokých škol a kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu názorů 174 pracovníků v projektovém řízení. Předměty v rámci výuky projektového řízení jsou orientovány v 98 % na praktické a kontextové kompetence. Výsledky kombinovaného výzkumu ukazují, že pracovníci v projektovém řízení hodnotí téměř srovnatelně důležitost praktických a osobnostních kompetencí. Testováním hypotézy nebylo možné prokázat, že by byly osobnostní kompetence důležitější, jak často uvádí výzkumné zdroje. Výzkum ukazuje, že respondenti na studentech a absolventech oceňují zejména znalost teoretického základu v projektovém řízení a ochotu se učit. Největší nedostatky vnímají v chybějící praxi a relativně slabších komunikačních dovednostech. Přínosem kvalitativního výzkumu této práce je schéma explorativního výzkumu a modifikovaný kompetenční model projektového manažera podle ICB IPMA, který autorka sestavila pro účel analýzy kompetencí. Dalším přínosem je sada návrhů doporučení ke zlepšení vzájemné spolupráce pro studenty a absolventy, vysoké školy a firmy. Návrhy jsou sestaveny na základě zjištění výzkumu, vysvětleny a ohodnoceny autorkou práce podle jejich přidané hodnoty, časové a finanční náročnosti.
Vedoucí práce: Helena Hrůzová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses