Význam zaměstnaneckých benefitů pro získávání a retenci vysokoškolských studentů a absolventů - Soukupová, Veronika; Legnerová, Kateřina, 1965-; Fritscherová, Julie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá významem zaměstnaneckých benefitů pro získávání a retenci vysokoškolských studentů a absolventů. Teoretická část zasazuje téma zaměstnaneckých benefitů do personální činnosti odměňování, podrobně se zabývá zaměstnaneckými benefity, vysvětluje pojem motivace a objasňuje současnou situaci na trhu práce. Cílem diplomové práce je analýza významu zaměstnaneckých benefitů pro získávání a retenci vysokoškolských studentů a absolventů, a to konkrétně ekonomických oborů. Praktická část vycházející z dotazníkového šetření je zaměřena na celkový pohled studentů a absolventů na zaměstnanecké benefity, jaké benefity pokládají za motivující a jaké benefity jim u svých zaměstnavatelů chybí. Vzhledem k již provedeným průzkumům v České republice se výzkum zaměřuje především na benefity flexibility a stravenky. Výsledky slouží zejména pro zaměstnavatele, kteří hledají své zaměstnance v řadách absolventů ekonomických oborů, a kteří se tuto skupinu uchazečů snaží zaujmout. Součást praktické části je i zhodnocení benefitů a jejich prezentace na webových stránkách firem Velké čtyřky, tzn. PwC, KMPG, EY a Deloitte, a posouzení, zda dle výsledků výzkumu vyhovují představám studentů a absolventů.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses