Rozdíly ve zpětné vazbě a učení mezi svobodnými a tradičními firmami v ČR - Novák, Michael (2019)
Sebe-řídící organizace se zdají být slibnou alternativou k manažerským hierarchickým organizacím, především v jejich schopnosti přizpůsobení se komplexním změnám ve společnosti. Ačkoliv se tyto sebe-řídící principy objevují v malých a středních firmách čím dál častěji, tak dosud nebyla provedena žádná empirická studie těchto firem v českém prostředí. Tato práce zkoumá rozdíly ve zpětné vazbě a orientaci na cíle mezi sebe-řídícími a manažerskými hierarchickými organizacemi. Analýza (N = 152) odhalila, že členové sebe-řídících firem vykazují signifikantně vyšší hodnoty u důvěryhodnosti zdroje zpětné vazby, způsobu předávání zpětné vazby a u míry aktivního vyhledávání zpětné vazby, a taktéž, že se sebe-řídící organizace méně orientují na uskutečňování výkonů. Rovněž bylo částečně signifikantně zjištěno, že sebe-řídící organizace dosahují o něco vyšších hodnot u kvality zpětné vazby a četnosti podávání příznivé zpětné vazby.