Analýza business modelů soukromých komerčních galerií a návrh jejich klasifikačního systému pro Českou republiku - Teuchnerová, Magda; Prokůpek, Marek, 1987-; Horňáková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se věnuje problematice podnikání soukromých komerčních galerií jakožto hlavních aktérů primárního trhu s uměním. Trh s uměním představuje spojení světa kultury, umění a estetických hodnot s komerční a ekonomickou sférou. To se odráží i v poslání a činnosti galerií, které jednak rozvíjejí potenciál zastupovaných umělců, ale zároveň generují zisky z prodejů jejich děl. Autorka si pokládá otázku, do jaké míry může vědomá aplikace manažerských nástrojů a metod ovlivnit úspěšnost galerie z hlediska jejích ekonomických ukazatelů i celkové prestiže. V praktické části, navazující na shrnutí teoretických poznatků, autorka pro kvantitativní i kvalitativní výzkum využila charakteristiky pěti základních komponentů business modelu a formulovala otázky dotazníkového šetření a strukturu rozhovoru. Pomocí metody dedukce a indukce a statistických výpočtů zjistila, že většina galerií alespoň částečně využívá nástroje managementu a plánuje aktivity ve vztahu ke svému business modelu, což se odráží například ve struktuře jejich nákladů. Předpoklad, že by použití těchto nástrojů mělo vliv na ekonomické ukazatele (dosažení vyššího ročního obratu), se u sledovaného vzorku galerií nepotvrdil. Přínos manažerských metod také není snadné identifikovat tak, jako je tomu v jiných sektorech podnikání, neboť trh s uměním je velmi nepředvídatelný a proměnlivý, navíc pracuje s tak specifickým produktem, jako je umělecké dílo. To vyžaduje především flexibilitu zúčastněných organizací. Praktickým přínosem práce je návrh klasifikačního systému soukromých komerčních galerií v České republice, který může sloužit jednak k systematizaci české galerijní scény, jednak samotným galeriím jako benchmarkingový nástroj ke zlepšení jejich výkonnosti a konkurenceschopnosti.
Vedoucí práce: Marek Prokůpek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses