Faktory ovlivňující vstup do podnikání u druhé generace Vietnamců v ČR - Nguyen Van, Ngoc (2019)
Vzhledem k tomu, že mnozí z druhé generace Vietnamců se již plně integrovala do české společnosti a na její trh práce, je důležité zjistit, jaké faktory je ovlivňují při vstupu na něj. Cílem práce je identifikovat faktory, které ovlivňují druhou generaci Vietnamců žijící v ČR při volbě, zda vstoupí do zaměstnání, nezávislého podnikání či zůstává aktivní v podnikání svých rodičů.Metoda: Tohoto cíle bylo dosaženo polostrukturovanými rozhovory s dvanácti respondenty druhé generace Vietnamců žijící v ČR (od 22 do 31 let), rozdělené do tří skupin dle zaměstnání vs. nezávislé podnikání vs. podnikání u svých rodičů. Cílem rozhovorů bylo hlubší porozumění, jaký má mezigenerační přenos a pracovní zkušenosti vliv na rozhodování u této skupiny. Z tohoto důvodu byl výzkum veden kvalitativně.Výsledek: Z kvalitativního výzkumu bylo zjištěno, že, rodinná výchova, rodinné podnikání, vzdělání a pracovní zkušenosti má vliv na rozhodování o kariérním směřování.