Temná tržiště : podnikání a inovace za hranou zákona - Stroukalová, Barbora (2019)
Temná tržiště se v posledních letech stala zájmem nejen svých uživatelů, ale také autorit a akademické obce. Tato práce se na dark markety dívá pohledem teorie podnikání a přichází se třemi hypotézami. První hypotézou této práce je tvrzení, že podnikání na dark webu se od tradičního podnikání významně liší. Tato hypotéza je ověřena pomocí komparativní analýzy podnikání na dark webu a na surface webu. Liší se ve všech třech zkoumaných kategoriích, tedy při zakládání, provozu a propagaci i u ukončení podnikání. Druhou hypotézou je tvrzení, že na dark marketech dochází k inovacím. I tato hypotéza se potvdila. Inovační proces je zejména výsledkem reakcí celých tržišť na útoky ze strany hackerů a postihy autoritami. Nakonec třetí hypotézou je tvrzení, že na dark webu vznikají monopolní struktury. Potvrdit tuto hypotézu se podařilo jen částečně. Je skutečně pravda, že k monopolizaci dochází, záleží ale na definici monopolu. Práce je nakonec doplněna o geografické znázornění nabídek drog a dalšího fyzického zboží na dark marketu Wall Street Market, který byl v době psaní práce největším dark marketem na dark webu.