Procesy poskytovateľa telekomunikačných služieb - Kaša, Tomáš; Martínez, Felipe; Čebišová, Blanka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práca skúma interný proces zavádzania produktu a služby v telekomunikačnej spoločnosti s cieľom návrhu jeho zlepšenia. Práca na dosiahnutie zlepšenia využíva metodológiu Lean Six Sigma, s využitím nástroja DMAIC. Teoretická časť pozostáva zo stručného popisu trhu telekomunikačných služieb, uplatnenia metodológie Lean Six Sigma v telekomunikáciách a teoretického vymedzenia metodológie. Praktická časť práce je zameraná na jednotlivé kroky nástroja DMAIC. Významnou časťou práce je podrobne zmapovaný popis súčasného fungovania procesu. Hlavným výstupom práce je návrh riešení zlepšenia procesu, ktoré splnili cieľ pomocou zníženia času trvania procesu, zníženia jeho komplexnosti a zvýšenia kvality výstupných riešení. Výstup ďalej obsahuje návrh kontrolných opatrení na sledovanie procesu do budúcna.
Vedoucí práce: Felipe Martínez
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses