Work-life balance u pedagogů a akademických pracovníků - Štěpánek, Vít (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem work-life balance neboli rovnováhou mezi pracovním a osobním životem. Hlavním cílem práce je zhodnotit spokojenost pedagogů a akademických pracovníků v této oblasti a na základě toho navrhnout opatření pro ně samotné a především pro jejich zaměstnavatele. V rámci teoretické části je vymezena problematika a popsány nástroje, které mohou pomáhat zaměstnancům s vyvážením oblastí práce a osobního života. Součástí je i analýza situace v České republice a v zahraničí a tipy pro jednotlivce. Za účelem naplnění cíle je v praktické části proveden kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření. Výzkumný soubor představují akademičtí pracovníci ze tří vysokých škol a pedagogové z jedné střední školy. Práce dochází k hlavním zjištěním, že zaměstnanci nejsou dostatečně informováni o všech možnostech harmonizace pracovního a osobního života, mají zájem o flexibilní pracovní režimy a další benefity. Tyto závěry mohou být přínosem pro vedení škol zapojených do výzkumu, aby zvážilo změny v oblasti péče o zaměstnance za účelem jejich větší spokojenosti.