Analýza dopadu implementace směrnice ATAD na nízkou kapitalizaci - Skálová, Jana (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadu implementace Směrnice ATAD na základ daně společností, které využívají vnitropodnikové financování v rámci daňového plánování. Výhodnost dluhového financování prostřednictvím společností v rámci skupiny spočívá především v uznatelnosti úrokových nákladů v základu daně. Proti tomuto daňovému plánování se snaží zákonodárci bojovat prostřednictvím nových přísnějších pravidel obsažených ve Směrnici ATAD. Teoretická část práce se zabývá možnostmi financování podniku a dále pak samotnými aspekty uznatelnosti finančních nákladů podle zákona o daních z příjmů. Po té následuje vysvětlení pravidel Směrnice ATAD. V praktické části je provedena analýza dopadu uznatelnosti finančních nákladů (úroků) jak podle stávajících pravidel, tak podle pravidel po implementaci Směrnice ATAD.