Analýza dopadu implementace směrnice ATAD na nízkou kapitalizaci - Skálová, Jana; Finardi, Savina; Košťáková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadu implementace Směrnice ATAD na základ daně společností, které využívají vnitropodnikové financování v rámci daňového plánování. Výhodnost dluhového financování prostřednictvím společností v rámci skupiny spočívá především v uznatelnosti úrokových nákladů v základu daně. Proti tomuto daňovému plánování se snaží zákonodárci bojovat prostřednictvím nových přísnějších pravidel obsažených ve Směrnici ATAD. Teoretická část práce se zabývá možnostmi financování podniku a dále pak samotnými aspekty uznatelnosti finančních nákladů podle zákona o daních z příjmů. Po té následuje vysvětlení pravidel Směrnice ATAD. V praktické části je provedena analýza dopadu uznatelnosti finančních nákladů (úroků) jak podle stávajících pravidel, tak podle pravidel po implementaci Směrnice ATAD.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses