Rozvoj filmového cestovního ruchu v Karlovarském a Jihočeském kraji - Vašíčková, Kateřina (2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou filmového cestovního ruchu a filmových kanceláří v Karlovarském a Jihočeském kraji. Cílem práce bylo zhodnocení činnosti a projektů filmových kanceláří v Karlovarském a Jihočeském kraji. V práci jsou představeny aspekty filmového turismu, a na příkladech ze zahraničí ukázány dopady této formy cestovního ruchu a úspěšné fungování zahraničních kanceláří. V praktické části se poté práce zabývá situací filmové turistiky a filmových kanceláří ve vybraných krajích. Využitím komparace informací a dat získaných z ČSÚ, MMR a od zástupců jednotlivých kanceláří se došlo v práci k závěru, že Karlovarský kraj má lepší předpoklady pro přilákání zahraničních filmových turistů na rozdíl od Jihočeského, který má potenciál zvýšit domácí turismus. Naopak filmová kancelář Jihočeského kraje aktivněji využívá filmů pro zvýšení povědomí o kraji a také má větší potenciál přilákat filmové producenty, neboť nabízí vyšší finanční podporu než kancelář Karlovarského kraje.