Analýza konceptu Smart City v Európe - Hricková, Viola (2019)
Mestá sa stávajú centrom života viac než polovice svetovej populácie, čo zvyšuje nároky na život v mestách, ktoré čelia novým výzvam. Pokrok v technológiách priniesol riešenia na mestské problémy ako znečistenie ovzdušia, mestské plánovanie a preľudnenosť. Prepojením technológií a mestského organizmu vznikol nový koncept Smart City, ktorý sa stáva poprednou témou v európskom mestskom plánovaní. V tejto práci sa zameriame na analýzu aplikácie tohto konceptu vo vybraných európskych mestách a porovnáme ich s hlavným mestom Českej republiky. Pomocou dotazníkového šetrenia zistíme popularitu konceptu v Prahe a prostredníctvom metodiky Kepner-Tregoe určíme najvhodnejšiu oblasť na konceptu Smart City. Práca pomôže objasniť problematiku Smart City širokej verejnosti, ktorá je ňou najviac ovplyvnená.