Komunikační a sociální bariéry u nezaměstnaných lidí - Onuferová, Andrea (2019)
Bakalářská práce se zabývá komunikačními a sociálními bariérami nezaměstnaných lidí. Primárním cílem práce je zjistit, s jakými překážkami se uchazeči o zaměstnání nejčastěji setkávají a jaký dopad může mít nezaměstnanost na profesní i osobní život těchto jedinců. V části první, teoretické, jsou čtenáři seznámeni s důležitými poznatky a znalostmi týkající se této problematiky, které jsou základním podkladem pro část praktickou. Rozebere se nezaměstnanost a její nejčastější druhy, typy bariér bránící lidem v úspěšné komunikaci, typy bariér plynoucí ze společenských změn na trhu práce a v poslední řadě negativní důsledky nezaměstnanosti mající vliv nejen na zasažené jedince, ale celou společnost. Část praktická vychází z výzkumného šetření provedeného v prostorách budovy Královéhradecké pobočky Úřadu práce České republiky, kde se na vybraném vzorku respondentů pomocí metody dotazníkového šetření otestují formulované hypotézy, které pomohou naplnit stanovený cíl práce. Na základě zjištěných skutečností dochází autorka k závěru, že psychosociální dopad nezaměstnanosti je důraznější u jedinců, kteří žijí samostatně bez partnera či partnerky a osob, které jsou sami na výchovu dítěte či dětí, dále ke zjištění, že převážná část nezaměstnaných se na trhu práce cítí znevýhodněna především faktorem věku a komunikační schopnosti 50% části vzorku jsou omezené.