Příčiny oddálení socioekonomického statusu mladých dospělých v dnešní době - Melounová, Anna (2019)
Cílem této bakalářské práce je hlubší porozumění fenoménu pozdního odchodu od rodičů v České republice. Pro dosažení tohoto cíle byla provedena analýza vybraných českých digitálních médií, díky níž jsme se dozvěděli základní charakteristiky generace Y podávané české internetové veřejnosti, například pohodlnost, lenost a nedostatek financí na bydlení. K této analýze byly také provedeny doplňkové rozhovory s příslušníky generace Y, ve kterých se porovnávalo, zda obraz podávaný médii odpovídá životu respondentů, a dále jaká je jejich motivace pro bydlení s rodiči. Ukázalo se, že výrazný vliv na setrvání respondentů u rodičů má rodinný stav respondentů, dále úplnost rodiny, vybavenost domácnosti rodičů a v neposlední řadě i finanční situace rodičů i respondentů samotných.