Strategický finanční plán společnosti Thun 1794 - Planchak, Krystyna (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickým finančním plánem společnosti Thun 1794. Cílem práce je zpracovat strategický finanční plán společnosti do roku 2020 na základě strategického záměru, strategické analýzy a finanční analýzy. Za přínos práce lze označit odhalení hlavních ekonomických a finančních hrozeb a rizik v podniku pro jejich včasné zabránění a eliminování. K metodám využitým v práci patří analýza, syntéza, deskripce a komparace. Teoretická část je věnována teoretické stránce strategického plánu a uvádí takové informace jako zásady a fáze zpracování strategického plánu, analýza vnějšího a vnitřního prostředí podniku, analýza mikroprostředí, SWOT analýza a finanční analýza jako součást strategického plánu. Praktická část se zabývá zpracováním strategického plánu pro společnost Thun 1794. Nejprve je zhodnocena situace v odvětví a představena charakteristika odvětví sklářského a keramického průmyslu. Poté je provedena PESTLE analýza zkoumaného odvětví a analýza mikrookolí podniku Thun 1794 pomocí Porterova modelu pěti sil. Následně je zpracována finanční analýza společnosti a provedena komparace s hlavním konkurentem na českém trhu, a to společností Český porcelán. Poté jsou zpracovány VRIO a SWOT analýzy, znichž vyplynulo, že příležitostí pro podnik Thun 1794 je neustálé aplikování inovativních řešení ve výrobním procesu. Naproti tomu hlavní hrozbou pro podnik je nedostatek pracovních sil a kvalifikovaného personálu. Na základě provedených analýz je zpracován finanční strategický plán společnosti, jehož výsledky jsou příznivé ukazatele rentability, likvidity, zadluženosti a čistého pracovního kapitálu.