Analýza balíkové přepravy na C2X segmentu trhu - Tůma, František (2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou aktuální cituace na tuzemnském trhu přepravy balíkových zásilek posílaných fyzickými osobami v podstatě komukoliv. Cílem práce je zhodnotit spokojenost zákazníků s konkrétními poskytovateli kurýrních, expresních a balíkvých služeb a srovnat nabídku těchto společností. Samotný výzkum se skládá z vlastního testování prováděného formou zasílání balíků s vybranými společnostmi a dotazníkového šetření. Tyto 2 části jsou pak zanalyzovýny a navzájem porovnány. Výsledky výzkumu ukazují, že pro vnitrostátní přepravu balíků je nejlepší využít některou ze společností zaměřujících se na lokální trh. Nejlepších výsledků dosahuje společnost DPD, následuje GLS, Geis a celkové vysoké míře spokojenosti mezi respondenty dotazníkového šetření se dostává i společnosti PPL, což se ovšem nepodařilo potvrdit při vlastním testu zasílání balíků. Naopak využití služeb největších firem, které působí v globálním měřítku (DHL, UPS a FedEx), se pro balíkovou přepravu v rámci České republiky nevyplatí.