Demografická a socioekonomická analýza Libereckého kraje - Charuza, Ondřej (2020)
Závěrečná práce je zaměřena na zhodnocení demografické a socioekonomické situace Libereckého kraje za pomocí ukazatelů vypočítaných z historických dat v časovém období 1999 až 2018. Ukazatele popisují věkovou strukturu obyvatelstva a postupné stárnutí populace, ekonomickou strukturu a zahraniční imigraci cizinců na území Libereckého kraje. Pro možnosti porovnání s vyšším územním celkem byly vypočítány i ukazatele pro celou Českou republikou. Následně je predikován jejich budoucí vývoj na pět let do budoucna. Predikce je vypočítána na základě dekompozice časové řady a metody vyrovnání časové řady vhodnou trendovou funkcí. Výpočty jsou prováděny v programech Microsoft Excel a Eviews. V Závěru práce jsou jednotlivé ukazatele porovnány s Českou republikou a jsou popsány jednotlivé trendové funkce, které byly pro daný ukazatel zvoleny.