Látkové závislosti a ich vplyv na profesijný život - Kolesárová, Eva (2019)
Témou tejto bakalárskej práce sú látkové závislosti a ich vplyv na profesijný život. Cieľom práce je zistenie rôznych látkových závislostí a ich dopad na pracovný život. V úvodnej teoretickej časti sú vymedzené definície závislosti a ich vznik, ktorého súčasťou sú etapy vývoja závislosti. Dôležitou časťou sú znaky závislosti, kde sú vytýčené rozdiely medzi návykovým správaním a závislosťou. Práca sa taktiež zaoberá látkovými závislosťami, s ktorými sa najčastejšie môžeme stretnúť. Od bežne dostupného alkoholu a nikotínu, cez najznámejšie nealkoholové drogy. Ďalej sú uvedené príčiny užívania látkových drog a ich rizikové faktory. Významnou súčasťou práce je liečba drogových závislostí a prevencia užívania látok. Záver teoretickej časti približuje ako užívanie návykových látok v pracovnom živote ovplyvňuje výkon zamestnanca. Pre praktickú časť je zvolená kvalitatívna metóda. Jednotlivé dáta sú získané štruktúrovanými rozhovormi. Na záver sú zhrnuté do drogovej, rodinnej a pracovnej anamnézy účastníka výskumu.