Riadenie rizík poisťovne podľa metodiky IFRS 17 - Kochaniková, Petra; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Juhászová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Predložená diplomová práca čitateľom predstaví projekt IFRS 17 – účtovanie poistných zmlúv a jeho prístup k riadeniu rizík v oblasti poisťovníctva. Štandard IFRS 17 nadobudne účinnosť 1.1.2022 a nahradí tak súčasný štandard IFRS 4 s cieľom harmonizovať účtové výkazy poisťovní a predkladať zrozumiteľné finančné výkazy a výšku rizikovej expozície pre rôzne kategórie subjektov pôsobiacich na poistných a finančných trhoch, ale rovnako aj k využitiu výkazov širokej verejnosti. Práca predstavuje jeho základné princípy a modely ocenenia. Detailne popisuje novozavedené komponenty, ktorých úloha je reflektovať riziko, rozpoznať zisk hneď na začiatku vykázania poistnej zmluvy a zjednotiť účtové a aktuárske oddelenia poisťovní. Práca taktiež ponúka ukážku účtových výkazov podľa novej metodológie. Praktická aplikácia demonštruje v rámci celej práce modelové situácie, s ktorými sa poisťovne pri implementácii stretávajú, a rôzne varianty ich riešenia. Keďže tento štandard je pomerne čerstvou záležitosťou na poistnom trhu a jeho oficiálny český alebo slovenský preklad v praxi neexistuje, značným prínosom tejto práce je práve použitý slovenský jazyk, ktorý umožňuje lepšie pochopenie štandardu predovšetkým staršou generáciou zamestnancov poisťovní, ktorých jazyková úroveň angličtiny je často pre tieto účely nedostatočná. V závere práca na konkrétnych dátach získaných dotazníkovou formou poukazuje na súčasný stav implementácie štandardu na svetových poistných trhoch a tento stav následne porovnáva s českým poistným trhom, ktorý je reprezentovaný konkrétnou poisťovňou pôsobiacou na tomto trhu.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses