Rozpočtové určení daní krajů - Suja, Ladislav; Sedmihradská, Lucie; Moučková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Stav silnic a dálnic v České republice není v současné době ideální a dále se zhoršuje. Jedním z důvodů je nedostatečné financování. Cílem diplomové práce je vymodelovat alternativní systém silniční daně a nastavit jeho pravidla tak, aby výnosem ze silniční daně byla pokryta celková minimální potřeba krajů na správu silnic II. a III. třídy. K jeho dosažení je vymezena tato minimální potřeba krajů. Při nastavování systému je zohledněn ekologický aspekt zdanění, sociální aspekt a pochopitelně fiskální aspekt, aby byla naplněna potřebná výše daně. V novém systému je daň určena krajům ve formě svěřené daně na základě počtu registrací vozidel, je tak dosaženo větší decentralizace. Analýza ukázala, že k naplnění potřebné výše daně jsou sazby relativně vysoké. Z toho důvodu se nabízí do budoucna soustředit spíše na naplnění alokační funkce daně (ochrana životního prostředí), nikoliv fiskální funkce.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses