Potenciál letiště Praha Vodochody v mezinárodní přepravě osob - Martinák, Matěj (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem „Potenciál letiště Praha Vodochody v mezinárodní přepravě osob. Cílem práce je pomocí analýzy mezinárodních letišť v okolí Prahy zjistit potenciál pro zmíněné letiště, prozkoumat návaznou infrastrukturu a na základě získaných informací o letišti posoudit, zda je projekt uskutečnitelný. Teoretická část obsahuje vymezení letiště jako prvku infrastruktury letecké dopravy a následně jsou důkladně popsány jednotlivé komponenty letiště. Následuje stanovení kritérií pro analýzu letišť. Z provedené analýzy plyne, že v okolí Prahy existuje potenciál pro sekundární letiště, jenž by poskytlo potřebnou dodatečnou kapacitu odbavených cestujících a letadel. Třetí kapitola práce zkoumá samotný projekt letiště Praha Vodochody, včetně plánované výstavby objektů. Nedílnou součástí je návazná infrastruktura letiště, jejíž největší předností je napojení na autobusové linky Pražské integrované dopravy. V diskuzi jsou porovnána zjištění s literaturou a je zde uvedeno i vyjádření tiskového mluvčího společnosti ROPID. Omezením práce je nemožnost uskutečnit rozhovory se starostkou města Odolena Voda a se zástupcem Letiště Václava Havla Praha.