Aktivizační metody a jejich využití ve výuce ekonomických předmětů - Veličková, Lenka (2019)
Diplomová práce s názvem Aktivizační metody a jejich využití ve výuce ekonomických předmětů se zabývá výchovně vzdělávacím procesem a jeho prvky. Zaměřuje se především na vyučovací metody. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována charakteristice všech prvků výchovně vzdělávacího procesu, protože jedině jejich interakcí je možné dosáhnout efektivního výchovně vzdělávacího procesu. Největší pozornost je ovšem věnována aktivizačním metodám, především jejich členění a charakteristice těch metod, které jsou využity v praktické části práce. Praktická část je zaměřena na pedagogický experiment a dotazníkové šetření. Pedagogický experiment a dotazníky byly určeny pro učitelé a žáky obchodních akademií. V obou byly zkoumány aktivizační vyučovací metody, především jejich přínos s ohledem na prospěch a motivaci žáků. Přínos práce spočívá v potvrzení, že aktivizační metody mohou přispívat k vyšší motivovanosti žáků a zajištění větší efektivity výuky.