Zdanění příjmů fyzických osob ve Španělsku a v České republice - Blažková, Tereza (2019)
Diplomová práce se zabývala zdaněním příjmů fyzických osob ve Španělsku a povinnými odvody do systému sociálního pojištění, které z těchto příjmů plynou. Hlavním cílem práce byla analýza a komparace zdanění příjmů fyzických osob a povinných odvodů z příjmů fyzických osob ve Španělsku a v České republice. V první polovině práce byl stručně popsán daňový systém Španělska, vysvětlena podstata zdanění příjmů fyzických osob a systém sociálního pojištění. V druhé části práce byly porovnány daně z příjmu fyzických osob a sociální pojištění ve Španělsku s Českou republikou. V poslední kapitole byly teoretické poznatky aplikovány na praktickém příkladu dvou daňových poplatníků. Byly spočteny jejich daňové povinnosti v obou zemích, a to ve dvou situacích. Na základě praktických příkladů jsem zjistila, že průměrná daňová sazba i celkově daňové zatížení bylo ve všech případech nižší v České republice.