Slaďování rodičovské a profesní role žen na manažerských pozicích v ČR - Jeřábková, Marie (2019)
Tato diplomová práce se zabývá slaďováním rodičovské a profesní role žen na manažerských pozicích. Teoretická část práce se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů jako jsou genderové stereotypy, work-life balance, konflikty rolí a úrovně slaďování. V rámci praktické části diplomové práce je realizován kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů a případových studií. Respondentkami jsou matky pracujících na manažerských pozicích. Hlavním cílem je odpovědět na výzkumnou otázku „Jak mateřství ovlivnilo profesní dráhu žen na manažerských pozicích?“. Dále je zkoumáno, jaké konflikty rolí ženy zažívají, zda se setkávají s genderovými stereotypy na pracovišti, jaké podpory se jim dostává ze strany rodiny a zaměstnavatele a jaké rady mají pro mladé ženy, které čelí rozhodování o kombinaci kariéry a rodiny.