Vliv hodnotové orientace na míru euroskepticismu ve veřejném mínění v EU v letech 2012–2018 - Vaněčková, Jana, 1997- (2019)
Bakalářská práce zkoumá vliv hodnotové orientace v členských zemích Evropské unie na míru euroskepticismu. Práce představuje materialismus, postmaterialismus a Inglehartovu teorii mezigenerační změny v kontextu dalších teorií modernity. Popisuje rovněž vývoj evropské integrace, integrační procesy a euroskepticismus. V praktické části práce jsou zkoumány vztahy mezi hodnotovou orientací, materialismem či postmaterialismem, jako explanační proměnnou a euroskepticismem jako závislou proměnnou ve veřejném mínění v letech 2012-2018 v členských zemích EU. Analýza je prováděna pomocí korelačních diagramů a dat z průzkumů veřejného mínění Eurobarometr. Práce v závěru poukazuje na možnosti zlepšení Eurobarometru prostřednictvím typologií euroskepticismu.