Ekonomický potenciál staveb z 2. poloviny 20. stol. vykazujících rysy lokálních brownfields - Kovařík, Tomáš (2019)
Cílem této práce je identifikace ekonomického potenciálu a faktorů úspěšné revitalizace lokálníchbrownfields v podobě chátrajících staveb z 2. poloviny 20. století. K dosažení cíle je využito rešeršeliteratury, elektronických zdrojů a polostrukturovaných rozhovorů s aktéry této problematiky.Teoretická část práce představuje historii staveb z let 1948-1989 a shrnuje problematikubrownfields, která je v textu provázána se současným stavem dotčených poválečných staveb avymezuje je jako druh lokálních brownfields. Také se rámcově věnuje udržitelnému rozvoji území,který je s revitalizací brownfields úzce spjat. Praktická část představuje historický kontext výstavbyv Plzni a analyzuje pět staveb s přesahem k dalším vykazující rysy lokálních brownfields. V závěrupráce jsou identifikovány konkrétní faktory ovlivňující ekonomický potenciál těchto stavebv obecnější rovině a je nastíněn možný vývoj na konkrétním příkladu.