Benchmarking muzeí umění - Hlaváček, Václav (2019)
Tato práce se zabývá tématem benchmarkingu a jeho možnostmi aplikace v muzejním sektoru v České republice. Cílem práce je zjištění efektivnosti výkonu muzeí umění ve vzájemné srovnání, konkrétně se zaměřením na galerie zřizované kraji v České republice a ověření možnosti aplikace některé z metod benchmarkingu v neziskovém prostředí veřejných institucí. Jsou zde představeny modely a způsoby benchmarkingu a jejich využití v praxi v zahraničí i v Česku. Následně je aplikována metoda analýzy datových obalů (DEA), jako vstupní data jsou využity především veřejně dostupné informace z výročních zpráv. Výsledkem práce je srovnání výkonnosti muzeí za období 2015-2017 a posouzení relevantnosti využití metody pro management muzeí.