Nemovité industriální památky na Berounsku a možnosti jejich využití - Šmídová, Simona (2019)
Tato práce se zaměřuje na problematiku nemovitých industriálních památek, konkrétně v lokalitě Berounska. V teoretické části práce jsou definovány pojmy, potřebné pro pochopení daného tématu. Cílem práce je pak analýza současné situace v oblasti péče a přístupu k industriálním památkám. V praktické části se snaží se o zmapování stavu průmyslových památek na Berounsku. Výsledkem je soupis jednotlivých objektů včetně jejich kategorizace, stavu a míry památkové ochrany a zjištění možností dalšího smysluplného využití vybraných objektů. Při tom se práce snaží brát ohled na sociální, kulturní a ekonomické aspekty dané problematiky. Práce čerpá z odborné literatury, analýzy rozvojových dokumentů města Beroun a z rozhovorů s odborníky v oblasti architektury a památkové péče.