Vliv předkampaně na úspěšnost crowdfundingových projektů - Makovský, David (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá předkampaní u projektů, které využívají komunitní financování – crowdfunding. Ten se v dnešní době staví na stejnou úroveň, jako jsou další nebankovní služby na získání finančních prostředků. V práci je představen pojem crowdfunding, je popsána jeho stručná historie a jeho rozdělení na čtyři základní modely. Dále jsou rozvedeny nejznámější zástupci těchto modelů. Na základě rozhovorů s tvůrci jsou analyzované čtyři proběhlé kampaně za účelem zjistit skutečný stav jejich předkampaně a následně jsou tyto výsledky interpretovány do faktorů, které ovlivňují úspěch či neúspěch crowdfundingové kampaně. Na základě těchto faktorů byl navržen postup předkampaně, který zvyšuje šanci na úspěch u nových projektů.