Vztah organizační kultury a strategie jedné organizace - Antoš, Michal; Surynek, Alois, 1954-; Petrů, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Předmětem diplomové práce je výzkum organizační kultury vybrané společnosti působící ve farmaceutickém průmyslu současnosti. Cílem je analýza jednotlivých prvků/oblastí, které jsou pro organizační kulturu ve vztahu ke strategii společnosti významné.Teoretická část práce poskytuje znalostní bázi faktorů přímo/nepřímo souvisejících s organizační kulturou a jejím vývojem. Mezi vybrané faktory patří struktura, diverzita, síla, zdroje, typologie a změna organizační kultury. Prostor je věnován také vztahu mezi organizační kulturou a strategií.Praktická část práce přistupuje k analýze vybraných prvků organizační kultury z obecného pohledu a z pohledu národnostních skupin. Pozornost je věnována oblastem, ve kterých existuje potenciál pro jejich optimalizaci, jak z hlediska vnímaní zaměstnanců, tak z hlediska konzistence vzhledem ke směřování společnosti.
Vedoucí práce: Alois Surynek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses