Analýza výnosnosti dlouhodobě pronajímaných bytů v České republice - Staš, Vojtěch (2019)
Cílem této práce je zjistit, jaké vlastnosti bytu mohou v průměru ovlivnit jeho výnosnost a vytvořit odhad, jaká lokalita a jiné vlastnosti bytu jsou pro dlouhodobý pronájem v průměru nejvhodnější. Výnosnost je počítána v procentech na metr čtvereční a je vyjádřena podílem průměrných ročních nájmů na metr čtvereční a průměrné ceny jednoho metru čtverečního bytu. Práce je rozdělena do tří logických celků. První část je teoretická, která popisuje teorii stanovení prodejní a nájemní ceny nemovitostí. Druhá část se věnuje analýze makroekonomických faktorů, které ovlivňují prodejní i nájemní ceny bytů. Třetí část se věnuje výnosnosti investice na základě již zveřejněných statistik a vlastních dat. Z výsledků statistik vyšlo najevo, že v průměru nejvýnosnější je Ústecký kraj. Tento odhad byl následně zpřesněn na základě vlastních dat. Výsledkem je, že obec Krupka vyšla z Ústeckého kraje v průměru nejvýnosnější. Z pravidla výnosnější vyšel panelový byt oproti cihlovému, v družstevním vlastnictví oproti osobnímu vlastnictví, malý byt do dvou pokojů oproti větším bytům. V průměru nejvýnosnější uvedený stav vyšel „po rekonstrukci“.