Literární ocenění a jejich vliv na prodejnost knih - Svobodová, Petra (2019)
Práce se zabývá literárními cenami a jejich vlivem na prodejnost knih. Popisuje současný stav českého knižního trhu a podmínky, ze kterých vychází nově vydané tituly. Soustředí se na literární ocenění z pohledu historie i současnosti, a nabízí jejich členění dle zaměření. V poslední kapitole teoretické části jsou představeny studie zahraničních autorů, zkoumající vliv literárních cen na vývoj oceněných a nominovaných titulů na trhu. Praktická část zkoumá vliv českého literárního ocenění Magnesia Litera na prodejnost vítězných titulů. Analýza je provedenau oceněných děl v letech 2016 – 2018 na základě dat poskytnutých sítí nakladatelství Kanzelsberger.