Mzdová diskriminace žen na manažerských pozicích v České republice - Kočandrlová, Kateřina; Macáková, Libuše, 1955-; Krameš, Jaroslav, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato práce se zabývá analýzou mzdových rozdílů na řídících pozicích v České republice. Cílem této práce je podat ucelený pohled na problematiku diskriminace žen na trhu práce a genderových mzdových rozdílů v České republice se zaměřením na manažerské pozice. Teoretická část se zabývá vymezením souvisejících pojmů, vysvětlením pojmu genderová segregace, popsáním diskriminačních teorií a odlišností v kompetencích mezi muži a ženami a definováním možných bariér během kariéry manažerky. Teoretická část taktéž obsahuje vysvětlení nerovného zastoupení žen v managementu a popsání vývoje GPG v minulosti. Praktická část se zabývá vývojem makroekonomických ukazatelů od roku 2004, které úzce souvisejí s GPG, s vývojem obecného GPG a GPG v řídících pozicích. Následně je zhodnocena aktuální situace GPG v rámci EU a porovnány mzdové rozdíly u pracovníků na řídících pozicích v EU. Česká republika se řadí na druhé místo v rámci největších mzdových rozdílů v EU. V závěru praktické části jsem interpretovala výsledky z dotazníkového šetření s manažery o jejich konkrétních názorech a zkušenostech s diskriminací žen na trhu práce a gender pay gap.
Vedoucí práce: Libuše Macáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses