Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů zemí Visegradské čtyřky v porovnání s vývojem EU jako celku. - Koshkina, Iuliia; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Nečadová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Cílem této bakalářské práce je porovnání ekonomické situace zemí Visegrádské čtyřky s EU jako s celkem. Pro tento účel jsou v práci použity hlavní makroekonomické ukazatele, kterými jsou hrubý domácí produkt, míra inflace a míra nezaměstnanosti. Období, které je v práci analyzováno, začíná rokem 2004, což je rok vstupu všech členů Visegrádské čtyřky do Evropské unie, a končí rokem 2017. Práce je rozdělená na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou definovány a popsány vybrané makroekonomické ukazatele, také jsou objasněny metody jejich měření. Praktická část obsahuje analýzu konkrétních hodnot ukazatelů, porovnání jejich vývoje ve V4 navzájem a srovnání s Evropskou unií jako s celkem. V závěru práce je uvedeno shrnutí provedené analýzy hospodářského vývoje jednotlivých států Visegrádské čtyřky v kontextu EU.Výsledkem práce je zjištění, že během sledovaného období v zemích Visegrádské čtyřky se ekonomická situace výrazně zlepšila. Ve všech zemích poměrně rychle probíhal hospodářský růst, došlo ke snížení míry inflace a míry nezaměstnanosti. Ve srovnání s EU Visegrádská čtyřka často vykazovala lepší hodnoty makroekonomických ukazatelů a nejlépe ze všech zemí na tom byla Česká republika.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses