Aplikace neuronových sítí při investování do akcií - Literák, Adam (2019)
Diplomová práce zkoumá možnosti využití neuronových sítí v investičním rozhodování při investici do akcií. Rekurentní neuronové sítě LSTM byly využity k sestavení 3 predikčních modelů, z nichž jeden predikuje budoucí ceny akcií a dva akciové pohyby. Modely dosahují přesnosti predikce na nových datech 47 - 55 %. Práce zkoumá, je-li možné zvýšit prediktivní schopnost modelů využitím indexu sentimentu a dat o vyhledávání z Google Trends. Predikční úloha je provedena na datech za období od 1.1.2018 do 31.3.2019. Hlavním cílem práce bylo zjistit, je-li možné pomocí neuronových sítí predikovat pohyby akciových cen s vyšší, než 50 % přesností.