Daňové faktory ovlivňující alokaci PZI z USA v EU - Síbrtová, Veronika; Pavel, Jan, 1978-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Hlavním cílem práce je analyzovat, které faktory ovlivňují alokaci amerických přímých zahraničních investic v zemích EU. Analýza byla provedena pomocí vícenásobné regresní analýzy v programu Gretl s využitím dat převzatých z databáze OECD. Na základě regresní analýzy bylo zjištěno, že mezi faktory ovlivňující alokaci amerických přímých zahraničních investic v zemích EU patří velikost ekonomiky, vyspělost ekonomiky, typ země v rámci agresivního daňového plánování, efektivní sazba korporátní daně a indikátor ATP č. 17, tj. přítomnost patent-boxu nebo jiného preferenčního režimu zdaňování nehmotného majetku. Dále bylo zjištěno, že velikost efektivní sazby korporátní daně je ovlivňována statutární sazbou korporátní daně a indikátory ATP č. 9, 16 a 30. Dále byly analyzovány faktory ovlivňující výnosnost odchozích amerických přímých zahraničních investic. Mezi tyto faktory patří vyspělost ekonomiky, ukazatel SHARE pomocí kterého můžeme identifikovat tzv. conduit countries a indikátor ATP č. 2, tj. neexistence srážkové daně na vyplacené dividendy. Z regresní analýzy vyplývá, že americké přímé zahraniční investice jsou více umisťovány do velkých a vyspělých zemí, které mají charakter tzv. conduit countries.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses