Komercializace lidové kultury na Valašsku - Jelínková, Natálie (2019)
Cílem této bakalářské práce je zmapování procesu zneužití tradiční lidové kultury ke komerčním účelům, a to konkrétně v mém rodném kraji – na Valašsku. Primárně zmapuji problematiku jejího zneužívání na Valašsku a zároveň ji definuji i obecně jakožto tradiční lidovou kulturu v naší zemi, která prošla v České republice mnohými změnami. Práce dále popisuje příčiny a konkrétní mezníky těchto změn a porovnává minulost tradiční lidové kultury s její dnešní podobou. Veškeré informace jsou podloženy dokumenty, úmluvami a sborníky UNESCO, jež byly k tomuto tématu vydány. Praktická část se zaobírá tématem vlivu regionů na vnímání tradiční lidové kultury – a to konkrétně ve dvojici měst: Praha a Rožnov pod Radhoštěm. V neposlední řadě se zabývá cílovým doporučením dle odborníka pro sjednocení regionálního pojetí lidové kultury.