Tvorba systému hodnocení a odměňování - Tomášková, Iveta (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem hodnocení a odměňování zaměstnanců, přičemž jejím cílem je tvorba návrhu systému hodnocení a odměňování ve vybrané společnosti. Ke splnění stanoveného cíle je zapotřebí analýza stávajícího stavu hodnocení a odměňování v této společnosti, a to pomocí metody analýzy založené na rozhovoru s majitelem a vedoucími jednotlivých oddělení ve společnosti a analýzy dotazníkového šetření, jehož respondenti se stali podřízení zaměstnanci daných vedoucích. Vyhodnocením získaných dat bylo možné vytvořit popisy jednotlivých pracovních pozic, díky nimž mohl být navrhnut systému hodnocení, přičemž vznikly hodnotící formuláře a formuláře sebehodnocení. V návaznosti na to mohl být vytvořen systém odměňování se zaměřením na zaměstnanecké benefity vhodné pro danou společnost.