Tvorba systému hodnocení a odměňování - Tomášková, Iveta; Lorencová, Hana; Horáková, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem hodnocení a odměňování zaměstnanců, přičemž jejím cílem je tvorba návrhu systému hodnocení a odměňování ve vybrané společnosti. Ke splnění stanoveného cíle je zapotřebí analýza stávajícího stavu hodnocení a odměňování v této společnosti, a to pomocí metody analýzy založené na rozhovoru s majitelem a vedoucími jednotlivých oddělení ve společnosti a analýzy dotazníkového šetření, jehož respondenti se stali podřízení zaměstnanci daných vedoucích. Vyhodnocením získaných dat bylo možné vytvořit popisy jednotlivých pracovních pozic, díky nimž mohl být navrhnut systému hodnocení, přičemž vznikly hodnotící formuláře a formuláře sebehodnocení. V návaznosti na to mohl být vytvořen systém odměňování se zaměřením na zaměstnanecké benefity vhodné pro danou společnost.
Vedoucí práce: Hana Lorencová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses