Optimalizace procesu plánování produkce na VAS centru u logistického poskytovatele - Nedělková, Lea; Jirsák, Petr; Střecha, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá optimalizací procesu plánování produkce v kompletačním centru (Value Added Service centru, zkr. VAS centru) u logistického poskytovatele HOPI. Primárním cílem práce bylo ověřit využitelnost metodiky DMAIC filosofie Lean Six Sigma na procesu plánování produkce ve společnosti HOPI. Sekundárním cílem bylo na základě aplikace metodiky DMAIC zlepšit proces plánování produkce vzhledem k efektivitě procesu. Za účelem dosáhnutí stanovených cílů bylo aplikováno pět fází cyklu DMAIC. Nejdříve byl za pomocí nástrojů SIPOC a Voice of the Customer sledovaný proces definován, kdy data byla čerpána z osobních rozhovorů se zaměstnanci HOPI. Na základě měření procesních časů činností v rámci sledovaného procesu u 1980 palet byla sestavena Mapa toku hodnoty (Value Stream Map) celého procesu. Následovala analýza dat, která vedla k identifikaci stěžejního problému sledovaného procesu – zpoždění výroby. K určení možných příčin identifikovaného problému následně sloužil Ishikawův diagram. Na základě analýzy dat byla navrhnuta zlepšení procesu, která vedla ke zvýšení efektivity samotného procesu plánování produkce. Na závěr byla představena základní podoba kontroly pro dlouhodobé udržení výsledků. Zjištěné poznatky může společnost HOPI využít za účelem zlepšení procesu plánování produkce, zvýšení efektivity procesu a zlepšení ziskovosti celé společnosti.
Vedoucí práce: Petr Jirsák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses