Vliv cirkadiánního rytmu na kritické myšlení - Medvedíková, Gabriela (2019)
Cílem této bakalářské práce je určení míry závislosti mezi chronotypem člověka a jeho kritickým myšlením. Data byla nasbírána od 460 účastníků (245 žen a 215 mužů, jejichž průměrný věk je 22,4 let, medián – 22 let, SD = 2,04), kteří vyplnili dotazník MEQ pro určení jejich chronotypu a následně Berlínský numerický test, Kognitivní reflexní test, dotazník General Decision-making Styles (GDMS) a dotazník Need for Cognition Scale (Potřeba poznávání, NFCS). Nasbíraná data z jednotlivých testů byla následně otestována Pearsonovým Chí-kvadrát testem (testem nezávislosti) s hypotézou, zda je úspěšnost testů závislá na optimálním čase vyplnění testů/dotazníků chronotypu účastníka. Tuto hypotézu nelze zamítnout v žádném z uvedených případů. Na výzkumném vzorku nebyla prokázána závislost mezi cirkadiánním rytmem člověka a jeho kritickým myšlením.