Souvztažnosti mezi snahou politiků o dobývání renty a vydáním změny/úpravy územního plánu obce - Hajncová, Tereza; Čáp, Vilém; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této práce je zjistit v jakých fázích procesu schvalování změny/úpravy územního plánu dochází k průtahům a jaké okolnosti mají na tuto situaci vliv, a to za pomoci analýzy schvalovacího procesu změny/úpravy územního plánu v hlavním městě Praze a komparace tohoto procesu s ostatními českými obcemi. Dále navrhnout změny v tomto procesu, které by celý proces urychlily či zefektivnily a případné průtahy odstranily. Na závěr ověřit hypotézu, že zákonná úprava procesu schvalování změny/úpravy územního plánu vytváří prostor pro politiky k dobývání renty. Dané téma je velmi aktuální, jelikož územní plán je dokument, který se neustále mění a vyvíjí. Promítají se do něj nové potřeby veřejnosti, vlastníků pozemků a developerských firem. Průtahy v jeho procesu schvalování tak působí neefektivně na ekonomiku a trh. Aktuálnost a zajímavost tohoto tématu je dána také tím, že problematika je řešena v hlavním městě Praze, což je obec, jež má svůj proces schvalování změny/úpravy územního plánu upraven ještě dalším právním předpisem na rozdíl od ostatních českých obcí.V první části jsou objasněna teoretická východiska, která se vztahují k problematice teorie veřejné volby, dobývání renty, byrokracie, územního plánování a změny/úpravy územního plánu, a je zde popsána legislativa, která tuto problematiku vymezuje. Dále je rozpracován proces schvalování změny/úpravy územního plánu dle platné legislativy. Na závěr teoretické části jsou uvedena metodologická východiska pro část praktickou. Praktická část se zabývá popisem procesu schvalování změny/úpravy územního plánu v hlavním městě Praze a jeho následnou komparací s ostatními českými obcemi. Z tohoto úseku vyplývá, že hlavní město Praha má svá specifika daná platnou legislativou, ale jedná se spíše o nepatrné odlišnosti. Prob
Následuje analýza procesu schvalování změny/úpravy územního plánu v hlavním městě Praze, zejména průměrné délky trvání, délky trvání jednotlivých fází či délky trvání vyjádření jednotlivých orgánů. Z této analýzy vyplývá, že doba trvání změny/úpravy územního plánu v Praze se pohybuje okolo 7 let, nejdéle se vyjadřujícím orgánem je Rada hlavního města Prahy a nejdelší je třetí fáze procesu. Na základě zjištěných informací práce obsahuje možné důvody průtahů, jako například zdržování podnětů na změnu/úpravu u asistentů a poradců; důvody jejich vzniku - například zákonná nevynutitelnost změny; a možné návrhy řešení s inspirací v zahraničí. Následně jsou uvedeny možnosti, jakými lze zefektivnit současný průběh procesu pořizování změny/úpravy územního plánu. Následuje úvaha, jak tyto průtahy mohou negativně ovlivňovat ekonomiku a trh v souvislosti s cenami bytů.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses