Analýza vývoja čistej investičnej pozície Českej a Slovenskej republiky voči zahraničiu : obdobie rokov 2004-2018 - Folenta, Matúš; Zamrazilová, Eva, 1961-; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cieľom diplomovej práce je analýza vývoja čistej investičnej pozície Českej a Slovenskej republiky voči zahraničiu za obdobie rokov 2004-2018. Práca sleduje, analyzuje a interpretuje konkrétne determinanty daného vývoja v kontexte s ekonomickou situáciou v krajine, a to skrze rozloženie čistej investičnej pozície zeme podľa jej funkčnej kategórie a podľa jej pozície na majetkovú a dlžnícku. Na vývoj čistej investične pozície Českej republiky mali najväčší vplyv intervencie ČNB na oslabenie koruny v rokoch 2013-2017 spojené s následným kupovaním domácich dlhopisov zahraničnými subjektmi. Na Slovensku to boli primárne zmeny vo vývoji salda portfóliových a ostatných investícií. Zatiaľ čo negatívne saldo čistej investičnej pozície Slovenska bolo od roku 2009 relatívne nemenné a oscilovalo okolo zápornej hodnoty -65 % v pomere k HDP, saldo čistej investičnej pozície Českej republiky sa od roku 2012 následkom intervencií zlepšilo, a to až na zápornú hodnotu -23,6 % v pomere k HDP v roku 2018.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses