Odhad nákladů na kapitál v telekomunikačním sektoru - Tománek, Petr (2019)
Tato práce se zabývá odhadem vážených průměrných kapitálových nákladů z pohledu regulátora telekomunikačního sektoru. Vážené průměrné náklady na kapitál (WACC) představují stěžejní ukazatel, na základě kterého jsou určovány maximální povolené marže pro subjekty na regulovaném trhu. Hodnota nákladů je stanovena regulátorem, u nás Českým telekomunikačním úřadem, který dohlíží a reguluje telekomunikační firmy a jejich chování na trhu. WACC je proto průběžně jednou za několik let propočítáno a aktualizováno. Cílem této práce je co nejpřesněji odhadnout WACC pro telekomunikační sektor. Bude navrhnuta metodika, jak co nejpřesněji odhadnout tento ukazatel, případně srovnány různé varianty postupu.