Analýza vývoje mezd pedagogů a průměrné mzdy v České republice – se zaměřením na vývoj mezd učitelů středních škol v jednotlivých krajích - Pavlík, Matěj (2019)
Tato bakalářské práce se zabývá analýzou vývoje mezd pedagogů a průměrné mzdy v České republice se zaměřeními na vývoj mezd učitelů středních škol v jednotlivých krajích. Cílem práce je analyzovat rozdíl růstu mezd učitelů a průměrné mzdy s možným vlivem na počet učitelů v České republice, zhodnotit tuto situaci a vyvodit možné příčiny a důsledky. Dále se práce zabývá mzdou učitelů středních škol podle jednotlivých krajů v České republice. Výsledky této práce mohou být použity jako východisko pro budoucí stanovení platových tarifů. Práce uvádí na začátku teoretický základ, ve kterém čtenáře seznamuje s ekonomií trhu práce. Dále je v teoretické části rozebrána problematika hodnocení a odměňování pracovníků a právní úpravy jejich hodnocení a odměňování pracovníků. Teoretická část rozebírá také problematiku a specifika hodnocení a odměňování pracovníků ve veřejné správě. Praktická část je věnována problematice odměňování pedagogických pracovníků dále samotné analýze vývoje mezd pedagogů a průměrné mzdy v České republice a komparaci mezd učitelů středních škol podle jednotlivých krajů za období 2009-2017. Základní hypotéza je, že se mzdy učitelů středních škol v jednotlivých krajích výrazně liší.